Ter ere van het eerste lustrum van SPACE 4 AYA was er een feestelijk avondprogramma samengesteld door Productiehuis Plezant waarin werd stilgestaan bij de vraag: Wie inspireert jou in AYA land? Wie is voor jou een held?.
RB7_4757Walter Plezant nodigde per keer AYA’s en Professionals op het podium om plaats te nemen in een met goud omrande rode fauteuil en hun inspiratie te vertellen en te delen met de aanwezigen waaronder raden van bestuur, zorgverzekeraars, AYA’s, professionals, politiek en sponsoren. De verhalen stonden in feite voor alle aanwezigen in sfeervolle voetbal stadion zaal die voor deze gelegenheid een metamorfose had ondergaan en in een prachtig intiem theater was omgetoverd. Voor Plezant was AYA Jip Keijzer indertijd het eerste contact RB7_4752met het AYA-platform en hij was voor hen een bron van inspiratie. Alle verhalen werden door Plezant muzikaal omlijst met toepasselijke, door henzelf geschreven liedjes.
Marvin sprak over zijn oma, die er altijd voor hem was en een steun was tijdens en na zijn ziekteperiode. Zij liet hem gewoon mens zijn.
Suzanne Kaal noemde als haar inspiratiebron alle verpleegkundigen. Zij vertelde: ‘Als arts kom je maar even bij een AYA in het ziekenhuis of op de poli. De verpleegkundigen ‘zijn er altijd vooruit de AYA.
Voor Lobke Borger zijn het Rosemarie, Eveliene Manten-Horst en Melissa, op wie ze altijd kan terugvallen met raad en daad vanuit verschillende invalshoeken bij het opstarten van het regionaal AYA centrum VUmc.
In een videoboodschap noemde Lara haar arts, Ina Beerendonk en AYA verpleegkundig specialist Rosemarie.
Indrukwekkend was het verhaal van Toon, partner van Mieke, een overleden AYA. Hij wil graag een buddy traject starten tussen AYA’s om hen te steunen en weg wijs te maken in AYA zorg.
Marijke noemde allen die het eerste AYA sneeuwweekend mogelijk hebben gemaakt en die met elkaar nu ook de andere AYA activiteiten mogelijRB7_4791k maken samen met St Jongeren & Kanker.

Rhodé Bijlsma noemde ook de bestuurders die enthousiast zijn over AYA zorg en ingezet kunnen worden om het fatsoenlijk te financieren. En ook de architect die zo invoelend heeft meegedacht over de iinrichting van de AYA lounge in het UMCU. Winette van der Graaf gaf ten slotte een kort overzicht RB7_4774van de oprichting (in 2009) en ontwikkelingen van het allereerste AYA poli team in het Radboudumc. Begonnen als pioniers, omdat er bij patiënten in deze leeftijdsgroep zoveel vragen waren en geen enkele voorziening. Toen Eveliene Manten als kwartiermaker er in 2011 bij kwam, nam de AYA visie steeds concretere vormen aan in Nederland en nu, bijna vijf jaar later, vieren we het 1e lustrum van Space 4 AYA. In alle academische ziekenhuizen is er eind 2018 een AYA poli team en er zijn 6 regionale AYA netwerken waarin ook de algemene ziekenhuizen en de eerste lijn mee gaan zorgen. Er is dus al heel veel bereikt, maar er is ook nog heel veel te doen. Daarbij worden we gesteund door AYA onderzoek en AYA onderwijs. Plezant sloot zijn optreden af met het AYA lijflied van Jip Keijzer: Leef. Powered by Jip! Koos van der Hoeven sloot de heldenavond af met een dankwoord aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze dag en avond. Ten slotte nodigde Eveliene alle vertellers van de inspiratie verhalen uit op het podium om hen met bloemen te bedanken.

Op naar het 2e lustrum!

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien