AYA staat voor ‘Adolescent and Young Adult’: jongeren en jongvolwassenen in de leeftijdsgroep tussen de 18 en 35 jaar, die te maken krijgen met kanker. In Nederland horen jaarlijks rond de 2700 mensen in deze leeftijdsgroep dat zij kanker hebben. Daarvan overleeft gemiddeld 75%.

Juist in de AYA-leeftijd is er leeftijdsspecifieke zorg nodig omdat AYA’s andere zorgbehoeftes hebben die gerelateerd zijn aan hun leeftijdsontwikkeling. Tijdens de behandeling, maar ook daarna is AYA zorg essentieel zodat AYA’s tijdens én na hun ziekte zo goed mogelijk de draad op kunnen pakken. Daarom is op initiatief van het Radboudumc in 2013 een start gemaakt met het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform. Dit platform is een nationaal zorgnetwerk waarop zorgprofessionals en AYA’s  uit de 8 UMC’s en een groot aantal algemene ziekenhuizen samen werken aan de beste en vooral integrale AYA zorg: zorg die zowel het medisch-technisch deel als het psycho-sociale-emotionele deel omvat. Zorg met een holistische benadering met het patiëntperspectief als uitgangspunt.

Er wordt veel energie gestoken in wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en het gevolg van kanker op de AYA leeftijd en naar zorgbehoeften. Onderzoek is absoluut noodzakelijk om zorg en behandeling te verbeteren en te verduurzamen. Met als uiteindelijke doel om de kwaliteit van leven te verbeteren en AYA kanker steeds vaker te kunnen genezen. Ook is het belangrijk in opleiding en onderwijs aandacht te besteden aan de leeftijdsspecifieke AYA-zorg en de deskundigheid onder zorgprofessionals te bevorderen en maximaal te bundelen.

Meer informatie over AYA zorg, opleiding en onderzoek, vindt je op www.aya4net.nl

Dr. Eveliene Manten-Horst                                                                   Prof. dr. ir. Koos (J.J.M.) van der Hoeven
Kwartiermaker Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform                       voorzitter Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform

                                                                                                koos

 

 

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien