AYA staat voor ‘Adolescent and Young Adult’: jongeren en jongvolwassenen in de leeftijdsgroep tussen de 18 en 35 jaar, die te maken krijgen met kanker. In Nederland horen jaarlijks rond de 2700 mensen in deze leeftijdsgroep dat zij kanker hebben, waarvan 75% dit overleeft.

Juist in de AYA-leeftijd is er leefspecifieke zorg en ondersteuning nodig. Tijdens de behandeling, maar ook daarna; zodat AYA’s tijdens én na hun ziekte zo goed mogelijk de draad op kunnen pakken. Daarom is op initiatief van het Radboudumc in 2013 een start gemaakt met het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform. Op dit platform werken professionals en AYA’s  uit de 8 UMC’s en een groot aantal algemene ziekenhuizen samen aan de beste zorg. De AYA-poli’s van AYA Expertise ‘Jong & Kanker’ Platform Radboudumc en het UMCU zijn in Nederland een goede voorbeelden van ziekenhuisbrede integrale AYA zorg; zorg die zowel het medisch-technisch deel als het psycho-sociale-emotionele deel omvat. In 2016 zullen meerdere AYA-poli’s het licht zien. Ook in de andere UMC’s zijn mooie voorbeelden van AYA zorg voorhanden; zoals het onderzoek naar de late effecten van het UMCG, en het Xenia Hospice bij het LUMC.

Er wordt veel energie gestoken in wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en het gevolg van kanker op de AYA leeftijd. Onderzoek is absoluut noodzakelijk om zorg en behandeling te verbeteren. Met als uiteindelijke doel om de kwaliteit van leven te verbeteren en AYA kanker vaker te genezen. Ook is het belangrijk in opleiding en onderwijs aandacht te besteden aan de leeftijds-specifieke AYA-zorg.

De positieve ervaringen delen en samen vorm geven aan nationale AYA zorg door de ontwikkeling van een AYA zorg-richtlijn en een Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform organisatie. Zodat AYA zorg doelmatig, effectief en over heel Nederland duurzaam verspreid kan worden. Alle innovaties inzettend. Met de beste buitenlandse voorbeelden als inspiratiebron.

Dát is de doelstelling van SPACE 4 AYA waarvoor we je graag uitnodigen!

Namens de programmacommissie SPACE 4 AYA

Dr. Eveliene Manten-Horst                                                                   Prof. dr. ir. Koos (J.J.M.) van der Hoeven
Kwartiermaker Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform                       voorzitter Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform

                                                                            koos

Meer informatie over AYA zorg kunt u vinden op de volgende websites:


Links met relevante info:

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien